Mentalni triki za dvig samozavesti

25.05.2017

Vedno več ljudi ima problem s samozavestjo. Ravno zato sem se odločil, da bom tej temi posvetil današnji članek. Predstavil vam bom 6 mentalnih trikov, s katerimi si boste izboljšali samozavest in začeli uresničevati svoje cilje in sanje.

Ni dovolj, da članek preberete, ampak morate vse “naloge” redno prakticirati. Zagotavljam vam, da se vam bo samozavest neverjetno izboljšala.

 1. ZNEBITE SE PREPRIČANJ, KI VAS OMEJUJEJO

Ko smo bili otroci, smo imeli občutek, da je vse mogoče. Predstavljali smo si, kaj vse bomo počeli in dosegli. Niti nebo ni bila meja. Sčasoma so nam ljudje vsilili svoja prepričanja. To so bili predvsem starši in vzgojitelji. Občutek, da je vse mogoče, je izginil. Problem pa je, da nas takšna prepričanja omejujejo. Saj veste, da vse ze zdi nemogoče, dokler nekdo tega ne stori. Ta človek ste lahko tudi vi!

Naloga: Potrudite se v različnih situacijah narediti nekaj, kar se vam ni zdelo mogoče. Presenečeni boste, kako samozavestni boste postali!

 

2. SPOMINI NISO DEJSTVA

Spomini niso gola dejstva, ampak so povezani z občutki, vrednotami, prepričanji in samopodobo. 

To je eden izmed razlogov, zakaj imamo ljudje na enak dogodek drugačne spomine.

Naloga: Osredotočite se na dogodke, na katere vas vežejo neprijetni spomini. Naredite vse, kar je mogoče, da dobite realnejši pogled na situacijo. Pogovorite se z drugimi, ki so bili prisotni. Prepričan sem, da boste spoznali, da stvari niso tako grozne, kot si mislite.

 

3. POGOVARJAJTE SE S SAMI S SEBOJ

Slišati je hecno, ampak deluje. Ko se pogovarjamo sami s seboj, izboljšujemo spomin, postajamo pametnejši in celo fizično bolj sposobni. Pozitiven samogovor uporabljajo tudi v ameriških specialnih enotah.

Naloga: S seboj se pogovarjajte pozitivno. Vedno bodite osredotočeni na rešitev. Problem naj bo samo izziv, za katerega obstaja rešitev.

 

4. PREMAGAJTE NEGATIVNOST

Kako premagati negativnost?

Naloga:

  1. Imate negativno misel? Takoj se spomnite 5 pozitivnih!
  2. O vsaki pozitivni misli premišljujte vsaj 20 sekund, preden se spomnite nove.
  3. Zavedajte se dobrih in slabih občutkov.
  4. Ne smete zatreti negativnih čustev, ampak si jih priznajte in pojdite dalje. Ne začnite z notranjim dialogom o teh čustvih, saj bodo tako postala težko obvladljiva.

 

5. BODITE RADOVEDNI

Ključ do boljše samozavesti je tudi radovednost. Če smo radovedni, smo naklonjeni učenju in novim priložnostim. Dobimo nove ideje, smernice in želje. Postanemo bolj produktivni in in usmerjeni k ciljem.

Naloga: Veliko sprašujte, berite, se udeležujte dogodkov, postanite člani Top Success Cluba, družite se z ljudmi … 

6. SOOČITE SE S SVOJIMI STRAHOVI

Brez tega ne bo šlo. Strah večkrat nastopi, ko se počutimo, da nad situacijo nimamo nadzora. Ko se osvobodimo strahov, se samozavest korenito izboljša.

Naloga: Pomislite na svoj navečji strah. Premišljujte o njem. Kaj je resnično najhujša stvari, ki bi se vam lahko zgodila? Osredotočite se na dihanje. Čutili boste, kako se vam telo sprošča. Ugotovili boste, da se počutite bolje in bolje. Tako boste naredili prvi korak!

 

Dragi bralci! Če vi ne boste verjeli vase, kdo bo?

Smiljan

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.